Abdullah İbni Mes’ud radıyallahu anh’den rivâyet edildiğine göre Nebî sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Şüphesiz ki sözde ve işde doğruluk hayra ve üstün iyiliğe yöneltir. İyilik de cennete iletir. Kişi doğru söyleye söyleye Allah katında sıddîk (doğrucu) diye kaydedilir. Yalancılık, yoldan çıkmaya (fücûr) sürükler. Fücûr da cehenneme götürür. Kişi yalancılığı meslek edinince Allah katında çok yalancı (kezzâb) diye yazılır.”

(Buhâri, Edeb 69; Müslim, Birr 103–105. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Edeb 80; Tirmizi, Birr 46)

**************

Köfte çeşitlerinde rekor kıran ilimiz Malatya’da tam 130 çeşit köfte var.

130 çeşit köftesiyle adeta ”Köfte diyarı” olan Malatya’da köfteler, sarma, dolma ve yuvarlama olmak üzere üç başlık altında yapılıyor. Malatya’da en fazla ”analı kızlı”, ”kaburga dolması”, ”dut yaprağı sarması” köfteleri tüketiliyor. Çeşitli sebze yapraklarının arasına bulgurla birlikte hazırlanmış sosları doldurarak 28 çeşit sarma köfte, patlıcan-biber gibi bazı sebzelerin içi bulgur ve etle doldurularak 30 çeşit dolma köfte ve bulgurla etin yoğurulması ile elde edilen karışımın elle şekillendirilmesiyle 72 çeşit yuvarlama köfte yapılıyor. Malatya’da köftenin yanı sıra her çeşit dolmayı tatmak da mümkün. Analı kızlı, ayva dolma, baklalı dolma, bumbar dolması, cevizli dolma, gavur dolması, kaburga dolması Malatya’da yapılan dolma köfteler arasında yer alıyor…

Unutulmaya yüz tutmuş köftelerde var elbet.Bu güzel yöresel  tariflerimiz yeniden hatırlanmayı ve yaşatılmayı bekliyor.

Bu köftelerden biri Sarımsaklı yumurtalı yeşilyurt köftesi.Tarif Sevgili Aysun ablamdan.Onun öyle kıyıda köşede sessiz sakin duruşuna bakmayın.Malatya yöresine ait harika tarifleri var.Zamanla o bize bilmediklerimizi anlatacak bizde yapacağız inşallah.
Bir diğer adı yumurtalı yumru köfte olan bu köfte çok lezzetli ve farklı bir lezzete sahip.Köftelere çok meraklı olan biri olarak  bu köfteyide tuttum 🙂

Bakalım nasıl yapmışım;

YUMURTALI YUMRU KÖFTE

2 su bardağı köftelik bulgur(ince)
1.5 su bardağı su (ıslatmak için)
5 yemek kaşığı un
1 bardaktan bir parmak eksik su (yoğururken kullanılacak)
1.5 tatlı kaşığı tuz

YAPILIŞI

  • Bulguru ılık suyla ıslatın
  • 1 saat sonra ununu ve tuzunu atıp,1 bardak kadar su kullanarak köfte hamurunuzu yoğurun
  • Bilye  büyüklüğünde parçalar alıp,biz fıstık şekli deriz.Orta parmağınız ve avuç içiniz arasında sıktırıp fıstık gibi bir şekil verin.
  • Tencerede kaynayan tuzlu suya atıp haşlayın.
  • Köfteler hafif havalanınca pişmiş demektir.Sudan çıkartın.
  • Diğer tarafta bir tavaya tereyağı ve zeytinyağı karışımını koyun.Kızarmya başlayınca 5-6 diş sarmısak doğrayıp hafif çevirin.
  • 3 yumurtayı (daha fazlada olabilir) kırın.karıştırark hafif pişirin.
  • Üzerine haşlanmış köfteleri ilave edip karıştırın.2 dakika pişirdikten sonra pulbiber serpip yanında yeşil soğanla servis edin.

FELLAH KÖFTESİ VEYA SALÇALI BULGURLU KÖFTE

İşte bu köfte çok ihtilaflı bir köfte.İhtilaflı tarafı hangi yöreye ait olduğu yönündedir.Hatay yöresi,Adana yöresi veya Maraş’a ait olduğu söylenir.fakat ben bunu Malatyanın köftesi olarak biliyorum.Aslında Elazığ’da da salçalı köfte diye bilinir.

Şu veya bu yöreye aitdir diye iddia edenlere itirazım yok.Kafanıza göre takılın 🙂

Yazın soğan,domates ve biberle çok daha lezzetli olan bu köfte kışında tek salça ve maydanozla da harika oluyor.

Aynen üstteki gibi köfteyi hazırlayın.

Resimde görüldüğü gibi rulolar halinde şekil verin.Aynı şekilde haşlayın ve haşladıktan sonra bir parmak genişliğinde doğrayın.Yine tereyağı ve salçayı eritin bol sarmısak doğrayın.Bir çay bardağı suyu ilave edip kaynatın ki köfteler yumuşak olsun.içine köfteleri atın.Yarım demet maydanozuda doğrayıp ilave edin.Köfteler servise hazır.Afiyet olsun…