Sweet Potato Bread

ESSELÂMÜ ALEYKÜM

Güzel dostlarım benim, Allah’ın rahmeti bereketi hayrları üzerinize olsun. Hasret dolu gönül dolusu sevgiyle kucaklıyorum hepinizi. Bildiğiniz gibi bağlantı vesair sebeplerden dolayı sizlerden uzak kaldım. Cahidemden beni soran selâm yollayan yollamayan tüm arkadaşlarımdan kardeşlerimden Allah razı olsun, Hepinizi çok özledim ve çok merak ediyorum, inşallah fırsat buldukça ziyaret edip hasbihal etmek istiyorum. Ramazan pidem dahil yayınlamak isteyipte nasip olmayan tariflerimi sırasıyla yayınlıycam inşallah.

Tariflerimizin, paylaşımlarımızın, muhabbetlerimizin bereketli olması duası ile sofralarımızın baş tâcı, bereket simgesi ekmek tarifi ile başlamak istiyorum.

Amerikan ekmekleri Türkiye’deki tost ekmekleri görünümünde ve ambalajlı oluyor, envai çeşidi bulunmasına rağmen hepsinin ortak özelliği yarı pişmiş hamur kıvamlı bir o kadarda şekerli,ballı, pekmezliler. Helal damgalı olmasada yenilmesi caiz olanlarıda var fakat o destan gibi yazılmış içindekiler kısmı bile o ekmeği yemekten vazgeçmeme yetiyor. Haftada en az 2 defa yaptığım farklı ekmek denemelerimden edindiğim tecrübelerime dayanarak sizlerle bol bol ekmek tarifi paylaşıcam inşallah.

Sweet potato-Tatlı patates burada en az patates kadar çok tüketilen bir sebze türü. Afyon’un meşhur patatesli ekmeğini çok sevmeme rağmen eşimin diyabetik olmasından dolayı ekmek hamurlarımda patates kullanamıyordum ama tatlı patatesin patatesgiller ailesinden olduğu halde şeker hastalığına iyi geldiğini yabancı kaynaklı basından duyduğumdan beri keklere ekmeklere koyuyorum üstelik aklınıza gelen her patatesli tarifte kullanabilirsiniz ama normal patatesten farklı olarak hafif şeker tadı oluyor.pişme süresi ise patatesten daha çabuk.

Tatlı patatesin faydalarını araştırırken Türkçe kaynaklara rastlayamamın sebebini ülkemizde yaygın olmamasına bağlıyorum. Hatay’a Güney Amerika’dan tohum getirtip yetiştiren çiftçiler varmış, inşallah şifa kaynağı bu sebzenin üretimi ve kullanımı ülkemizde de yaygınlaşır. Zirâ, tatlı patatesin faydalarını öğrendikten sonra, bunun Allah’ın bir lütfu olduğunu ve yarattığı her bir zerrenin apaçık ayetler olduğunu tefekkür ettim. Sizler için Türkçe özetini çevirmeye çalıştığım Tatlı patatesin faydalarını buradan okuyabilirsiniz.

Bu aralar favori ekmeğim olan bu tarifin  içerisindeki tatlı patatesin etkisiyle, kek kıvamında yumuşacık bir ekmek oldu, merak etmeyin tatlı patatesin şeker tadı hiç belli bile değildi. Ayrıca, poşetledikten sonra 5 gün bayatlamadı. Günlerce sıcak ortamda bırakmayın tatlı patatesden dolayı yapışma ve bozulma olabilir. Tatlı patates bulamayanlar normal patates ile de deneyebilirler.

Tavsiye: Hamur işlerinizin, özellikle ekmeklerinizin yumşak olmasını istiyorsanız mutlaka cıvık kıvamlı olmalıdır. Cıvık hamuru elde yoğurmak zahmetli ve sabır isteyen bir iş olduğu için ya büyükçe bir tahta kaşıkla en az 15dk. karışıtırın veya benim yaptığım gibi kolaya kaçarak ekmek makinanız varsa 15dk. makinada yoğurtun (makina hiç durmadan karıştırdığı için kıvamı daha iyi oluyor) ve makinadan çıkartıp mayalandırın.

 

Malzemeler:

*21,5 x 11,5 cm. ebadında somun ekmek veya kek kalıbı

*1 su bardağı kepek unu

*2 su bardağı buğday unu

*1 su bardağı tatlı patates (haşlanmış püre)

*1 su bardağından 1 parmak eksik ılık süt

*1 yumurta

*50 gr. tereyağ (yumşatılmış)

*1 yemek kaşığı aktif kuru maya

*1 tatlı kaşığı tozşeker

*1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:

*Süt, tereyağ, tatlı patates, yumurta,toz şeker ve tuzu karıştırın.

*Unları birleştirip mayayı harmanlayın.

*Unu yavaş yavaş sıvı karışıma ilave ederek en az 15dk. yoğurun.

  • Hamuru bir kaba alarak üzerine kapağını veya nemli bez örterek 2 katına çıkana kadar mayalanmaya bırakın. Hamurunuz ılık olmalı aksi halde geç mayalanır.

*Mayalanan hamurunuzu elinizle yuvarlak tabak gibi kalın olarak açın ve rulo yaparak yağlanmış kalıba yerleştirin ve üzeri kabuklanmaması için nemli bez örterek 45dk. mayalandırın.

*Önceden ısıtılmış 170-180 derece fırında kızarana kadar pişirin.

*Kalıpta ılınmasını bekledikten sonra çıkartın ve ekmeğin terleyip hamurlaşmaması için tel ızgaranın veya bezin üzerinde iyice soğutun.

 

Jibek