Allah’ın selamı ,rahmeti ve bereketi tüm müslümanların hepimizin üzerine olsun.Bugün bizim yılbaşımız yani hicri yılbaşı.Cümle müslümanların hicri yılbaşlarını kutlar hayırlara vesile olmasını Rabbimden dilerim.Rabbim bizi bu günlerin farkında olup kıymetini bilenlerden etsin.Yanlışlarımızı farkettirsin,nasuh tevbeleri bizlere nasip etsin ve Et-Tevvab ismiyle muamele edip bizleri affından mahrum etmesin inşaallah(amin)
Dün küçük oğlum bana “Anne hani sen bir yemek yapıyordun,çorbamıydı,cacıkmıydı ama tatlıydı bize ondan yapar mısın?” deyince,yavrumun aşure istediğini anladım:) tevafuğa bak dedim kendi kendime.Çocuk muharrem olduğunu anlamış gibi…Aslında aşureyi Muharrem ayına getirme gibi bir alışkanlığım yok fakat her ne hikmetse muharrem ayı gelince bizim canımız aşure ister.bende bugün yapmayı planladım.Şu an ocakta pişiyor daha sonra belki yayınlarım.
Madem bugün önemli birgün bende sizlere faydalı olacak bir şey anlatayım dedim ve yufka nasıl açılır merak edenler için yufka açmayı dilim döndüğünce anlatayım istedim.
Özellikle yeni evliler,genç arkadaşlar gözlerinde çok büyütürler.Ama püf noktalarına dikkat edip birazda alıştırmaları artırınca yapılamayak bir şey değil.Haydi beraber yapalım;

Hamurdan yumurtadan daha büyük bir parça alıp altına ve üstüne un serpip elinizle bastırın.

Eğer hamurunuz sert bir hamursa ilk aşamayı merdaneyle,hamur daha yumuşaksa oklavayla yapın.Yufka açarken yapılan en büyük yanlış oklavayı düz bir şekilde tutup ileri doğru bastırmak ve hamuru yan çevirip tekrar aynı işlemi yapmaktır böyle olunca yuvarlak yufka elde edemezsiniz.Merdane veya oklavayı yan olarak hamurun üzerine koyun ve sol elinizle ileri doğru baskı uygularken,sağ elinizlede hamuru kendinize doğru çekin.

Bu yöntemle hamurun yavaş yavaş dönmesini sağlayaksınız.Sakın aşırı bastırmayın,hamur dönmeyebilir.Birde bu aşamada yufkanızın şekli ne ise sonunda da öyle oluyor.Bir şekil bozukluğu sonuna kadar aynı gidiyor.
HAMUR NASIL AÇILIR?

Hamurunuzu büyük boy bir tabak büyüklüğüne getirdiyseniz ilk aşamayı başardınız demektir.Bu aşamada üzerine bolca yani bir avuç kadar un serpip yufkanın heryerine yayın.Eğer sert bir hamursa fazla un gerekmez.
Yine oklavayı hamurun yan tarafına koyup yufkayı dolayın.
Oklavayı kendinize doğru çevirip,ileri doğru hafif baskı uygulayarak ittirin.bu yolla hamurun büyümesi gerçekleşecektir.
İleri ittirdiğiniz oklavayı bu kez yine hafifçe bastırarak kendinize doğru çekin.
Her seferinde oklavaya hamuru aynı yerden dolayın ve bir önceki işlemi tekrarlayın.Eğer mantı hamuru gibi sert bir hamurla yufka açıyorsanız,yufkayı oklavaya doladıktan sonra elinizle yufkanın ortasından dışa doğru bastırma suretiyle yufkanın büyümesine yardımcı olabilirsiniz.
Yufkanın son hali bu.Her zaman söylerim “merak en iyi öğretmendir” diye.Eğer merakınız varsa öğrenemeyeceğiniz hiç bir şey yok Allah’ın izniyle.
Püf noktaları:
  • Yufka açmak için düzgün ve kaliteli bir oklava seçmelisiniz. Oklavada hafif bir eğrilik bile varsa düzgün yufka açamazsınız.
  • Tuzu az olan bir hamur kendisini hemen salar ve rahat açılmaz.
  • Son olarak sadece merdaneyle kesinlikle yufka açılmaz 🙂
CAHİDE