sebze pilavı

Hidâyet yoluna dâvet eden kimse, ona tâbî olanların ecirleri kadar ecir alır. Bu, kendisine tâbî olanların ecrinden de bir şey eksiltmez! Kötü bir yola dâvet eden kimse de, kendisine tâbî olanların günahları kadar günah alır. Bu da, ona tâbî olanların günahlarından hiçbir şey eksiltmez!…” (Müslim, İlim, 16; Ebû Dâvûd, Sünnet, 6/4609)

Selamun aleykum dostlar. Yeni haftamız hayırlı bereketli olsun. Son günlerde yaşanan bir olay çok dikkatimi çekti. Konuyu ve ilgili yazıyı şuradan okuyabilirsiniz. Allah bizleri tevhidi yoldan ayırmasın. Şirk bataklığından muhafaza eylesin.

Sevinç kardeşimizden yine farklı bir yöresel yemek. Tarhun otu ilgimi çekti. Bu otu sadece Gaziantep’te görmüştüm. Başka yerde rastlamadım.Sevinç diyor ki:
Bu tarifimin adı Sebze pilav adlanır.
Malzemeler

6 su bardağı pilavlık pirinç
1 kg koyun eti (sığır eti de olur)
3 demet pırasa
1 demet ıspanak
2 deste kuzu kulağı
2 demet kişniş
1 demet dereotu
0,5 demet maydanoz
0,5 demet nane
1 demet tarhun
2 adet kuru soğan
tereyağı
7-8 adet albuxara
1 tatlı kaşığı safran
tuz, karabiber
sarıkök
1/4 tatlı kaşığı limon tuzuotlu pilav
Yapılışı

Bizde pilav genellikle süzülerek pişirilir. Bunun için pirinci 5-6 saat tuzlu, limonlu ılık suda saklıyoruz. Sonra iyice yıkayıp iri tencerede kaynayan suya ilave ediyoruz, 8-10 dakika sonra süzürük. Kazanın dibine kazmak hazırlayıp yayırıq, istediğimiz gibi kesiyoruz. Kazmağı hazırlamak içinse 1 adet yumurta, 2 kaşık yoğurt, 1 kaşık yağ, tuz, sarıkök, bir miktar un lazım olur. Kazmağın üzerine yağlanmış pirinç ilave edilir, üzerine safran serpilip demlenmeye bırakılır.
Sebzeni hazırlamak içinse kuşbaşı doğranmış eti tencereye ilave edirik. Piştikten sonra soğanla birlikte kavuruyoruk. Temizlenip yıkanmış yeşillikleri, albuxaranı ekliyoruz. Bir tek tarhunu sona saklıyoruz. Sebzemiz hazır olana 5 dakika kalmış tarhunu, limon tuzunu ekliyoruz. Afiyet olsun.